AKTUALITÁSOK

Miért érdemes kikérni egy könyvelő tanácsát vállalkozás alapításánál?

Már a vállalkozás alapítás jogi munkálataival egyidejűleg hasznos, ha könyvelő segítségét kéri bizonyos kérdésekben. Ezzel előnyösebb adójogi helyzetbe kerülhet, illetve későbbi kiadásokat takaríthat meg.

Milyen tevékenységi köröket válasszunk?

Érdemes a tervezett vállalkozási tevékenységeket úgy meghatározni, hogy közben azok adózási és számviteli sajátosságait is ismerjük. Ezek jelentős kiadásokat jelenthetnek, amelyek hatással vannak a vállalkozás eredményességére is. Túl sok tevékenységet nem szükséges feltüntetni az alapítási dokumentumokban, ugyanis bármikor felvehető új tevékenység és azt csak az Adóhivatal felé kell bejelenteni. Ehhez mindenképpen célszerű könyvelő segítségét kéni.

Hol legyen a vállalkozás székhelye, telephelye?

A székhely a vállalkozási tevékenység végzésének központi helye. Székhely mellett a vállalkozások üzemeltetnek telephelyet, amelyeket ugyanúgy rögzíteni kell a vállalkozás alapdokumentumaiban (Társasági Szerződés, Vállalkozói engedély). Egy telephely üzemeltetése a közvetlen költségeken (bérleti díj, rezsi..stb) felül a Helyi adók szempontjából is jelentős kiadást jelenthet. Ezt a tevékenység beindításakor érdemes szem előtt tartani és a legelőnyösebb választható megoldásra törekedni. Ennek kialakításában könyvelőink készséggel állnak ügyfeleink rendelkezésére.

Kft-t, Bt-t vagy Egyéni vállalkozást alapítsunk?

A megalakuló vállalkozás jogi formája jelentős hatással lehet a cég könyvelési feladataira és azok költségeire. Ugyanakkor a tervezett vállalkozási tevékenységnek lehetnek olyan tulajdonságai, amelyek indokolják az előzetes könyvelői egyeztetést annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb vállalkozási forma kerüljön kiválasztásra. Ezek a szempontok általában:
– a vállalkozás tervezett mérete,
– az induló tőkeszükséglet,
– a tevékenység jellege,
– a tervezett működési időtáv
– a tevékenység egyedi jellemzői.
Erről bővebben itt olvashat! »

Tulajdonlás ügyvezetés

Napjainkban jelentős terhet jelent az induló és a működő vállalkozások számára a munkavégzéshez kapcsolódó járulékok megfizetése. Egy esetleges jól átgondolt tulajdonosi és ügyvezetői struktúrával éves szinten több százezer forintot lehet megtakarítani. Ez mindenképpen indokolja, hogy könyvelő segítségét kérje cégalapítás előtt, vagy akár meglévő vállalkozásaival kapcsolatban.
Kérjen időpontot most! »

Milyen várható költségei vannak egy vállalkozásnak?
Vállalkozás alapításakor mindenki készít pénzügyi kalkulációt a várható bevételekről és költségekről. Ez általában a vállalkozás üzemeltetésének a rezsijét és a várható bevételeket foglalja magában. Fontos, hogy ezek a kalkulációk pontosan tartalmazzák a tervezett bérekhez, bevételekhez és eredményhez kapcsolódó adókat, járulékokat és egyéb költségeket. Sok esetben csak pár hónap működés után derül ki a vállalkozások számára, hogy lényegesen alultervezték a működési kiadásokat. A könyvelőnek ez napi rutin, ami hihetetlen nagy segítséget jelenthet, ha élnek a lehetőséggel.

Adózási Sajátosságok

A magyar adórendszer összetetett és sokszor váratlan kivételeket tartalmaz. Sajnos a kivételes szabályok akaratlan megszegése jelentős nagyságú és megkerülhetetlen adóterheket von maga után. Ennek megelőzése érdekében cégünk folyamatosan hangoztatott szállóigéje ügyfeleink felé a következő: Bármilyen, a napi rutintól eltérő esemény várható vállalkozása életében, feltétlenül egyeztessen előtte a könyvelőjével!

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az időpont egyeztetés után Cégünk székhelyén készséggel állunk ügyfeleink rendelkezésére.