A Cégkapuval kapcsolatos teendők

A Cégkapu szolgáltatást az ügyfélkapu mintájára hozták létre. A cégkapu a cégekhez kapcsolódik, és a cégek ügyeinek az intézésére lesz alkalmas. A Cégkapun tarthatják a cégek a kapcsolatot az állammal illetve az egyes hatóságokkal. Ez lesz a cégek hivatalos postaládája.

Ez egy biztonságos és hiteles tárhely, ami lehetővé teszi, hogy a hivatalos levelezés elektronikusan, igazolhatóan történjen meg.

Az ide érkező dokumentumokat kézbesítettnek számítanak annak összes jogi következményével. Az elektronikus ügyintézés, az államigazgatási szervekkel (helyi önkormányzatok, a bíróságok, az ügyészség, a közjegyzők, a bírósági végrehajtók, a köztestületek, a közüzemi szolgáltatók) való kapcsolattartás a jövőben elektronikusan fog bonyolódni. Lényeges, hogy ez nem az adózással és a könyveléssel kapcsolatos ügyekre vonatkozik!

Ezen okból fontos, hogy a regisztrációkor megadott mail címet folyamatosan figyelje a cég!

Bejelentésre kötelezettek a belföldi székhellyel rendelkezői gazdasági tevékenységet folytató szervezetek. Vagyis minden kft., bt., nyrt., zrt.-nek regisztrálnia kell, de ebbe a körbe tartoznak a szövetkezetek, az állami vállalatok, de a végrehajtói, közjegyzői, ügyvédi irodák is.

A regisztráció a cég képviselőjének a feladata, amit a saját ügyfélkapu elérésén keresztül tud legegyszerűbben megtenni. Amennyiben nincs ilyen, bármelyik kormányablaknál létrehozható.

A Cégkapus regisztrációs kötelezettség ugyanakkor az egyéni vállalkozókra, egyéni ügyvédekre nem vonatkozik, ők továbbra is az ügyfélkapu szolgáltatással jogosultak az elektronikus kapcsolattartásra.

A regisztráció kötelező! A határideje 2017. augusztus 30-a, de 2017. december 31-éig jogkövetkezmények nélkül teljesíthető. 2018. január 1-jétől szankciókra számíthatnak azok, akik nem regisztráltak. Egyrészt, lemaradhatnak saját ügyek intézéséről, másrészt törvényességi felügyeleti eljárást (pénzbírságot, esetleg törlést) vagy hatósági ellenőrzést fognak velük szemben kezdeményezni.

A regisztráció az alábbi oldalon végezhető el: https://tarhely.gov.hu/ckp-regisztracio/kaulogin.html