Egyszerűen a Kata-ról és a KIVA-ról

KATA: Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója

Az egyéni vállalkozók, egyéni cégek és kifejezetten csak magánszemély taggal rendelkező Bt-k, Kkt-k választhatják ezt az adózási formát.

Kivéve: a biztosítási ügynökök, valamint az ingatlan bérbeadással és hasznosítással foglalkozók

Az KATA év közben is választható, be ill kilépni a tárgyhónapot követő hónaptól lehet. Kilépés után két évig nem lehet újra választani ezt az adózási formát.

A fizetendő összes adó és járulék a főállású kisadózónak minősülő személy után havi 50 000,-Ft. Ez az összeg csak 80%-os nyugdíj jogosultságot jelent.

2014-től lehet havi 75 000,-Ft os havi összeget vállalni ami 100 %-os nyugdíj jogosultságnak felel meg.

Akinek van legalább heti 36 órás munkaviszonya, lehet mellékállású kisadózó akinek havi 25 000,-Ft-ot kell csak fizetnie.

Ha a bevétele éves szinten meghaladja a 6 millió forintot, akkor a 6 millió forintot meghaladó rész után a havi tételes adó mellett további 40%-ot Adót kell fizetni.

Az éves nettó 6 000 000,-Ft alatti árbevétellel rendelkező vállalkozások (egyéni váll, Kkt. Bt.) számára ez a legkedvezőbb adózási mód.

Nem lehet KATA-s egyéni vállalkozó akinek 100 000,-Ft-nál nagyobb összegű lejárt adó illetve járuléktartozása van.

Amennyiben bármilyen kérdése van várjuk jelentkezését!

KIVA: Kisvállalati Adó

Ez az adónem ugyan szélesebb körben használható, mint a KATA viszont nem olyan kedvező a vállalkozások számára.

A KIVA mértéke a pénzügyileg befolyt és egyéb tényezőkkel korrigált nyereség 16%-a.

A KIVA-t alkalmazó vállalkozásoknak alkalmazottaik után nem kell megfizetniük a Szociális Hozzájárulási Adót, ami a bruttó bér 27%-a. Továbbra is meg kell fizetni az osztalék utáni SzJA-t és az EHO-t.

Ezt az adózási módot kifejezetten csak azoknak a cégeknek ajánljuk, jellemzően kis nyereséggel és magas (bér) jellegű kifizetésekkel rendelkeznek. Mivel a KIVA alapját egyéb tényezők is befolyásolják, bevezetését minden esetben egyedileg indokolt megvizsgálni.

Amennyiben bármilyen kérdése van várjuk jelentkezését!