Online Számla jelentési kötelezettség 2020. július 1-től

2020. Július 1-től a számlázással kapcsolatban új szabályok kerülnek bevezetésre, melyekre szeretnénk felhívni a figyelmüket.

I. 2020. július 1-től az ÁFA alany, vevő (Cég, vállalkozás,) adószámának első nyolc számjegyét kötelező feltüntetni a részére kiállított számlán.

II. 2020. július 1-től a teljesítést követő 8. napon belül kötelező a számla kiállítása.

III. Online számla adat bejelentési kötelezettség

2020. július 1-től az ÁFA alany vállalkozások és magánszemélyek által a belföldön teljesített ügyletről, belföldi adóalanyok részére kiállított számlák adatait a számla kiállítását követő 4 napon belül On-line be kell jelenteni a NAV felé amennyiben a számlában elszámolt ÁFA összege nem haladja meg az 500 000,-Ft-ot.

Az 2020. július 1-ig csak a 100 000,-Ft ÁFA tartalmat meghaladó számlák esetében merült fel 5 napon belül az adatszolgáltatási kötelezettség. Amennyiben a számlában szereplő Áfa eléri az 500 000,-Ft-ot, a következő nap végéig meg kell történni az Online adatszolgáltatásnak. Ezentúl minden számlát jelenteni kell ami ÁFA alany részére lett kibocsátva. Függetlenül attól, hogy a számla Tárgyi Adómentes, Alanyi Adómentes vagy Fordított ÁFA-t tartalmaz.

Első lépésben a vállalkozás Cégkapu megbízottjának, vagy az Egyéni vállalkozónak, Illetve a vállalkozás regisztrált képviselőjének (Pl. Ügyvédi Iroda) be kell regisztrálni a vállalkozást a www.onlineszamla.nav.gov.hu oldalon.
Az oldalon videók és pontos leírások segítik a regisztrációt.

Az Online Adatszolgáltatásnak a számla kiállítója a következő két módon tehet eleget:
1. A számla kiállítója a www.onlineszamla.nav.gov.hu oldalon a számla adat-rögzítés menüpontban fel tudja tölteni a kiállított számla adatait.
2. A technikai kóddal ellátott Online Adatszolgáltatásra alkalmas számlázó program automatikusan teljesíti az adatszolgáltatást. Ehhez a www.onlineszamla.nav.gov.hu oldalon belépve a „Felhasználók” menüpontban lehet legenerálni a technikai kódot. A kód felhasználását a számlázó program leírásában kell keresni. A számlázó programok többnyire pontos leírást és video támogatást adnak a teendőkről.

Fontos kiemelni, hogy a számlázó program önmagában nem képes az adatszolgáltatás elvégzésére, arra alkalmassá kell tenni, ami az számla kiállítójának a feladata!

IV. Tárgyi Adómentes ügyletekkel kapcsolatos feladatok

2020. július 1-jétől egyes, tárgyi adómentes ügyletekről kötelező számlát – illetve a törvényi feltételek fennállásakor nyugtát – kibocsátani. Értelemszerűen az ilyen tárgyi adómentes ügyletekről (például adómentes fogorvosi szolgáltatásról, adómentes ingatlanértékesítésről) kibocsátott számlákról is kötelező az adatszolgáltatás.

Továbbra sem kell azonban adatot szolgáltatni az olyan közérdekű vagy speciális jellegére tekintettel – tárgyi adómentes – ügylet bizonylatáról, amiről az Áfa tv. előírásai szerint elég számlától eltérő egyéb számviteli bizonylatot kibocsátani.

Nem kell adatot szolgáltatatni például az adómentes ingatlan-bérbeadásról kibocsátott bizonylatokról még akkor sem, ha a bérbeadó a bizonylatoláshoz számlanyomtatványt vagy számlázó programot használ.

Részletesen a témáról a NAV honlapján, a főlap → adó → általános forgalmi adó elérési útvonalon található tájékoztatóban olvashat.

Amennyiben bármilyen kérdése van várjuk jelentkezését.