Vállalkozói Kisokos

Mi a legalkalmasabb vállalkozástípus üzleti ötletéhez?

A leggyakoribb vállalkozási formák a következők:

Egyéni vállalkozás

A vállalkozás alapítását az okmányirodákon lehet bejelenteni. Nagy előnye, hogy könnyen minimális költséggel beindítható. Hátránya, hogy a keletkezett tartozásokért a vállalkozó magánemberként is teljes vagyonával felel.

Az egyéni vállalkozások számára legkedvezőbb adózási mód kiválasztása előtt mindenképpen érdemes szakértővel konzultálni.

Betéti Társaság

A Betéti társaságot minimum két tag alapíthat.
Bt. alapítása csak ügyvédi közreműködéssel lehetséges. Az alapításához szükséges egy Beltag, aki korlátlanul felelős a társaság kötelezettségeiért és egy Kültag, aki csak a társaságba bevitt vagyonát kockáztatja.

Betéti Társaságok Könyvelése

A Betéti Társaságok könyvelési kötelezettsége a választott adózási formától függ. A megfelelő döntéssel több százezer forintot spórolhat évente.

Kinek éri meg Bt-t alapítani?

A Betéti társaság előnyösebb az egyéni vállalkozásnál. Több tulajdonos is lehet és széleskörű a választható adózási lehetőségek köre. Hátránya, hogy a Beltag teljes vagyonával felel a társaság tartozásaiért. Mielőtt Bt-t alapítana, mindenképpen kérje könyvelő segítségét!

Korlátolt Felelősségű Társaság

Kft. alapítása csak ügyvédi közreműködéssel lehetséges. 2014. Március 15-után 3 000 000,-Ft minimális induló tőkével alapítható. Az 500 000,-Ft alaptőkével alakult Kft-k tőkéjét 2016. Március 15-ig kell felemelni. A tulajdonosok, tagok száma szabadon választható. Legnagyobb előnye, hogy a tagok csak a társaságba bevitt vagyon erejéig felelnek a társaság kötelezettségeiért. Az alapításkor elfogadott társasági szerződés számos pontot tartalmaz, aminek adózási hatása lehet. A helyes döntéssel akár százezreket takaríthat meg!

Részvénytársaság

A részvénytársaság minimális induló tőkéje 10 Millió forint. A részvénytársaság tulajdonosait részvényesnek nevezik. A részvényes csak a Részvénytársaságba befizetett részvények értékét kockáztatja a társaság működése során. A Részvénytársasági forma nagyobb alapuló tőkével induló vállalkozások és jelentős, több 100 Millió forint éves bevételt meghaladó cégek számára nyújt előnyöket és lehetőségeket.

Általánosan elmondható, hogy a vállalkozások társasági formáját célszerű előre a vállalkozás jövőképe alapján meghatározni. Cégünk közel 20 éves tapasztalata jelentős segítség lehet az Ön számára is.

 

Mikor célszerű könyvelőt váltani?

Gyakran előfordul, hogy azt tapasztalja, hogy nem rendezett a vállalkozása könyvelése?

Hiánypótló levelet kap az Adóhatóságtól, megbírságolják, vagy esetleg felfüggesztik a cége adószámát?

Amennyiben úgy érzi, hogy minden erőfeszítésére ellenére nem szűnnek meg a problémák célszerű új könyvelőt keresni. A könyvelés bármikor elkezdhető egy új könyvelővel. Egyedül a dokumentumok begyűjtése és átadása a feladat.

Cégünk az elmúlt évek alatt több rendezetlen nyilvántartású vállalkozás könyvelését tette rendbe, ezáltal nyugodt hátteret biztosított ügyfeleink üzleti tevékenységéhez. Ha váltani szeretne, mi megoldjuk a gondjait!

Ha könyvelőt keres, ne habozzon!